Posted on

A funksionojnë probiotikët për ekzemën?

A funksionojnë probiotikët për ekzemën?

ekzema është një gjendje e zakonshme e lëkurës ku lëkura e një personi zhvillon peshore të thata, të kuqe që mund të jenë shumë të krishtera. Disa njerëz me ekzemë përdorin probiotikë për të ndihmuar në menaxhimin e gjendjes së tyre. Hulumtimi

sugjeron që 31.6 milion njerëz në Shtetet e Bashkuara kanë ekzemë, të njohura gjithashtu si dermatit. Gjendja prek njerëzit e çdo moshe, por është më e zakonshme tek fëmijët.

Ballafaqimi me ekzemën mund të jetë një luftë e përditshme. Rreth një e treta e njerëzve që kanë raportin e gjendjes që kalojnë 1-3 orë në ditë duke e trajtuar atë. A mund të jenë probiotikët përgjigjja?

ekzema mund të ndikojë në cilësinë e jetës së një personi. Në raste të rënda, lëkura mund të bëhet e ndryshkur dhe mund të rrjedh gjak. Si i tillë, njerëzit janë gjithmonë në kërkim të mënyrave të reja për të trajtuar gjendjen. Disa mbështetës të ushqimit shëndetësor dhe mjeteve natyrore sugjerojnë përdorimin e probiotikëve si një mënyrë për të trajtuar ekzemën.

Por pse do të ishin këto një trajtim të përshtatshëm dhe a ka ndonjë provë për të mbështetur faktin që ata punojnë?

Ky artikull eksploron se si funksionojnë probiotikët dhe nëse hulumtimi mbështet përdorimin e tyre në trajtimin e ekzemës.

Fakte të shpejta mbi probiotikët për ekzemën:

 • Ekzema është një reagim i sistemit imunitar, kështu që probiotikët për të rritur sistemin imunitar mund të ndihmojnë.
 • Probiotikët ofrojnë shumë përfitime të tjera të vendosura, përfshirë tretjen e shëndetshme.
 • Megjithëse studimet janë premtuese, nevojiten më shumë hulumtime për të thënë me siguri se probiotikët funksionojnë.
 • Trajtime të tjera në kombinim me probiotikët ofrojnë përfitimet më të mira për ekzemën.

A funksionojnë ata?

Ekzistojnë disa prova që dhënia e fëmijëve probiotikë mund të ndihmojë në parandalimin e tyre të zhvillimit të ekzemës.

Një studim i vitit 2010, zbuloi se fëmijët me sëmundje alergjike siç janë dermatiti atopik kanë një florë shumë të ndryshme të zorrëve nga fëmijë të shëndetshëm. Ky konstatim mbështet idenë se marrja e një shtese për të përmirësuar bakteret e zorrëve mund të jetë e dobishme.

I njëjti studim gjeti gjithashtu përmirësime të lehta klinike në dermatitin atopik me përdorimin e probiotikëve. Sidoqoftë, gjetjet nuk ishin aq domethënëse sa të thuash me siguri se probiotikët janë një trajtim efektiv.

Një studim i vitit 2016 vuri në dukje se ekzistojnë disa hulumtime që sugjerojnë se probiotikët mund të kenë një efekt pozitiv në trajtimin e dermatit atopik. Këto efekte varen nga:

 • Shtresat specifike probiotike të përdorura
 • Koha e administrimit
 • Kohëzgjatja e ekspozimit
 • Dozimi
 • Ky studim vëren se ka ende mungesë të provave të besueshme për të mbështetur përdorimin e probiotikëve në trajtimin e ekzemës. Bazuar në hulumtimin në dispozicion, profesionistët e mjekësisë nuk mund të thonë me siguri se probiotikët janë një trajtim efektiv për ekzemën.

  Ndërsa ka pasur disa përmirësime klinike, kërkohen kërkime të mëtejshme para se probiotikët të bëhen një trajtim i rekomanduar për ekzemën.

  Pse të përdorni probiotikë për ekzemën?

  Ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të ekzemës, por lloji më i zakonshëm është dermatiti atopik. Mësoni se çfarë e shkakton këtë na ndihmon të kuptojmë pse disa njerëz përdorin probiotikë për ta trajtuar atë.

  ekzema dhe sistemi imunitar

  dermatiti atopik mund të përkeqësohet nga faktorët mjedisorë dhe irrituesit, por këto nuk janë shkaku. Shkaku është një përgjigje imune e gabuar, e cila bën që lëkura të bëhet e përflakur, e thatë dhe e plasaritur.

  Ndërsa shkaku është një përgjigje imune, njerëzit mund të pyesin se si mund ta rregullojnë këtë. Një rrugë që njerëzit kanë eksploruar është trajtimet që mbështesin një sistem imunitar të shëndetshëm, siç është probiotikët.

  Bakteret e shëndetshme dhe probiotikët

  Bilanci i baktereve në sistemin tretës është një faktor që ndikon në sistemin imunitar. Arsyeja që shumë njerëz përdorin probiotikë është se ata besojnë se rrisin bakteret e shëndetshme të zorrëve.

  Njerëzit që përdorin probiotikë për ekzemën besojnë se e bëjnë sistemin imunitar më të fortë. Ata arsyetojnë se duke forcuar sistemin imunitar, njerëzit mund të luftojnë përgjigjen imune të gabuar që shkakton ekzemë hondrostrong si punon.

  Trajtime të tjera

  Ekzistojnë trajtime të tjera në dispozicion për ekzemën. Këto përfshijnë:

 • emollientët (hidratues) që mund të përdoren çdo ditë për të parandaluar thatësinë Kruajtja
 • fashë për të lejuar zonat e prekura të shërohen

Ka edhe ndryshime në stilin e jetës që njerëzit mund të bëjnë për të shmangur përkeqësimin e gjendjes së tyre. Këto përfshijnë:

 • Veshja e pëlhurave natyrale për të zvogëluar acarimin e lëkurës
 • Mbajtja e mjedisit të freskët nëse nxehtësia është një irritues
 • Shmangia e sapunëve, pastruesve, locioneve, dhe parfume që janë me aromë të madhe
 • Shmangia e çdo ushqimi që ka shkaktuar flakë më parë

Kjo shton bakteret "e mira" në zorrën tonë, duke mbështetur një sistem të shëndetshëm të tretjes. Disa ushqime janë natyrisht të pasura me probiotikë. Këto përfshijnë:

 • yoghurt
 • kefir
 • sauerkraut
 • kimchi
 • çokollatë e errët
 • kombucha
 • miso
 • djathë i papërpunuar
 • uthull musht molle

Probiotikët janë gjithashtu në dispozicion si shtesa, Llojet më të zakonshme janë Lactobacillus dhe Bifidobacterium.

Bakteret e gjalla në probiotikë ngjiten në murin e zorrëve, duke lënë më pak hapësirë për të rritur bakteret e padëshirueshme ose "të këqija". Kjo promovon një ekuilibër të shëndetshëm të baktereve në sistemin e tretjes, duke përmirësuar funksionin e tij.

Përfitimet e tjera të probiotikëve

Ushqimi i ushqimeve të pasura me probiotikë ose marrja e tyre si shtesa ka përfitime të tjera shëndetësore, përtej trajtimit të mundshëm të ekzemës. Këto përfshijnë:

 • Funksioni i përmirësuar i tretjes
 • Sistemi imunitar më i fortë
 • Më pak të ngjarë të zhvillojë infeksione të traktit urinar

Përfundim

Lidhja midis baktereve të shëndetshme dhe përgjigjes imune në ekzemë mbështesin idenë se probiotikët mund të jenë një trajtim i zbatueshëm. Ka pasur disa indikacione pozitive klinike që mbështesin rastin për hulumtime të mëtejshme.

Sidoqoftë, duke parë hulumtimin deri më tani, nuk është e mundur të konkludohet se probiotikët janë një trajtim i provuar, efektiv për ekzemën.

isshtë e rëndësishme të theksohet se njerëzit nuk duhet të mbështeten në probiotikë si mjeti i vetëm për të trajtuar ekzemën. Probiotikët nuk janë të dëmshëm dhe mund të përdoren si ilaç plotësues për ekzemën. Përdorimi i tyre në këtë mënyrë do të thotë që njerëzit mund të përfitojnë gjithashtu nga shëndeti i përmirësuar i zorrëve dhe një sistem imunitar i forcuar.

Njerëzit me ekzemë këshillohen të vazhdojnë të përdorin trajtimet që rekomandon mjeku i tyre. Mjekët do të vazhdojnë ta japin këtë këshillë derisa hulumtimet e mëtejshme të dëshmojnë efektivitetin e probiotikëve në trajtimin e ekzemës.

 • Dermatiti atopik/ekzema
 • Mjekësia plotësuese/Mjekësia alternative